FOLLOGRUPPEN AV NRRL

National Field Day 1998

Norsk Radio Relæ Liga arrangerer andre helga i September nasjonal Field Day. Det er en konkurranse der man prøver å samle i hop flest mulig poeng. Det gis poenger for antall kontakter, høye frekvenser og lange avstander. Likeledes deles det ut poeng for PR fremstøt. Dette er en glimrende mulighet for publikum å se i praksis hva amatørradio er. Stykket under er skrevet av Knut/LA5YW.

I år var det 6. gangen NRRL,s Nasjonale fieldday ble arrangert, og Follogruppa følger opp. Årets QTH var det samme som i fjor - Stallerudhytta i Sørmarka i Ski kommune.

Tidlig lørdag morgen startet fortroppen opp, LA7EU/Svein Erik (direkte importert fra Tyskland), LA2DS/Harald, LA5YW/Knut og LC8HAT/Arne (som stilte med 4x4 trekk varebil). Rigger, antenner og annet utstyr ble lastet opp fra Follogruppas lokaler på Svartskog og tungt lastet satte LC8HAT/Arne kursen mot Stallerudhytta.

LA7EU/Svein Erik med gruppas "Fieldday-koffert".

Her møtte vi både LA1YE/John, LA4XFA/Hans og LA7TJ/Thorleif, og riggingen var snart i full gang. Både telt og antenner kom opp etter hvert. LA7EU og LA2DS har etter hvert utviklet store ferdigheter i linekast, så dipolene kom opp både høyt og fritt med feste i toppen på de høyeste trærne i området. Det vil si etter litt prøvekjøring på 20, var ikke LA1YE helt fornøyd med høyden på 20m dipolen. Hans ønske om en høyere plassering ble straks imøtekommet. Ja den ble så bra, at han først etter QSO både med Kina og Australia, ble klar over at han sendte med redusert effekt. LA7EU/Svein Erik hadde laget en ny Windom-antenne, og etter diverse justeringer med både kapping og lodding kom også den på plass.

LA1YE/John har full kontroll på 20 meter.

LA7XQ/Steinar og LA9AI/Hans Christian kom til etter hvert og dermed var mannskapet komplett. Vi hadde også besøk av flere av Follogruppas medlemmer både på lørdag og søndag, men det var kortere besøk. Vi hadde også besøk av NFD-manager LA1FW/Hans, som kunne konstatere at alt var i sin skjønneste orden. Varebilen til LC8HAT/Arne ble stilt til disposisjon for 20M riggen, og det var betryggende å ha LA1YE/John på plass ved nøkkelen igjen. En Fieldday i Follogruppa er ikke det samme uten LA1YE på plass på 20M.

LA7XQ/Steinar stilte med en ny vertikal antenne han hadde nettopp hadde laget, dvs den var ikke helt ferdig enda, så han var ivrig opptatt med å legge ut radialer og klippe og lodde. Men han tok seg ikke helt ut, for ved midnattstid kunne han invitere det øvrige mannskapet på Fieldday-suppe og egenutviklede kanapeer.

LA7XQ/Steinar lodder antenne.

Om vi kjørte noe radio ? Ja, på HF var det for det meste tre rigger i drift og på VHF/UHF en rigg. LA4XFA/Hans kjørte 40 og 80 meter, mens LA7TJ/Thorleif kjørte 15 meter i tillegg til LA1YE/John som tidligere nevnt på 20 meter. LA5YW/Knut kjørte VHF/UHF og pakke, men der var det lite å høre fra vårt QTH. LA9AI/Hans Christian steppet inn og avløste på alle riggene.

Været var absolutt brukbart på årets Fieldday, selv det tradisjonelle regnskyllet på søndag formiddag uteble. Så vi kunne rigge ned både tørt utstyr og tørre telt denne gangen.

Så nå ser vi fram til neste års Fieldday.

LA4XFA/Hans på 40 og 80 meter.